tisdag 15 januari 2008

V75-2 Klass III Åby 19 Januari

Ett rätt bra Klass III försök något man inte alltid förväntar sig vid den här årstiden.
Jättefavorit i loppet blir givetvis Björn Goop och 5 Quarcio Du Chene. Det med all rätt.
Sköter han sig måste det vara en toppchans.
Det är dock just det där med sköter sig.
Han är väldigt orutinerad och bli inte förvånad om han galopperar med 20 meters ledning kort före mål.
Hästen ser annars otroligt fin ut.
Man vet att Björn har att köra med när han drar ifrån motståndarna med 20-30 meter.
Just med tanke på osäkerheten är det en favorit som det är värt att gardera.

Loppet känns som en ganska öppen historia bakom Quarcio Du Chene.
Mest har jag fastnat för 2 Wolf Boko, 1 Hawaii Broline och 11 Tam Tam.
Hawaii Broline främst för läget.
Hawaii Broline bör ta ledningen här.
Utmanas endast av Ciel De Provence.
Tänkbart även att Erik Svensson laddar med Victor Ru och släpps till ledningen.
Sen kör säkert Björn till med Quarcio Du Chene och får överta.
Som vi alla vet är det ju open-stretch på Åby.
Med open-stretch är det betydligt svårare för hästarna som kommer ute i banan i tredje och fjärdespår att vinna.
Dom får göra ett tungt grovjobb när hästarna där framme på innerspår bara åker med och får springa en betydligt kortare väg.
Det krävs en riktigt bra insats för att gå den tyngre vägen ute i spåren för att vinna på Åby.
Dock behöver det inte alltid vara så.
Framförallt blir det så om det blir dåligt tempo i loppet med ett väl samlat fält.
Vid överpace och lopp som är mer uppsprucket ser det annorlunda ut.

Min ranking i detta lopp blir i tur och ordning enligt följande.



5 Quarcio Du Chene – Blir garanterat megafavorit här.

Felfri förlorar han knappast detta.
Kapacitetsmässigt är intrycket när man ser honom att han kan springa cirklar runt dom flesta i detta fält.
Detta är dock en jättefavorit som man bör ha en skaplig chans att fälla.
Orsaken är främst att han inte är att lita på och är väldigt orutinerad.
I sin senaste start där även Wolf Boko fanns med började Quarcio Du Chene dra ifrån dom övriga med tiotals meter med ett varv kvar.
I sista kurvan med överlägsen ledning saktar han in och galopperar.
Blir upphunnen av Access Tooma. Körs sen försiktigt över upploppet och håller undan med ett huvud. Vann i starten före det med 9 längder på 16,9a 2640 m. Gick felfritt hela loppet då.
Gissningsvis så kör Björn till ledningen tidigt här och får överta.








2 Wolf Boko – Imponerande insats senast på V64. Dödens större delen av loppet. Såg plågad och lite slagen ut redan i sista sväng men gav sig aldrig och kom tillbaka starkt sista biten.
Förlorade med endast ett huvud.
På Mantorp 17 December gick Wolf Boko i tredjespår utan rygg varvet kvar.
Sen fram i dödens och kopplade enkelt grepp.
Förvisso enklare motstånd och inte så hårt tempo i loppet men det visar på fin vilja och moral. Ingen jätteblixt ut men andra eller tredjepar utvändigt känns troligt.
Hästar som visar så fin löpskalle som Wolf Boko ska man alltid se upp med.
Inte ofta man ser en häst se lite trött ut och komma tillbaka.
Meadow Zoot är en annan med såna egenskaper och den kanske mest kände av dom alla var Zoogin. Jag är svag för såna här hästar.






1 Hawaii Broline - Startsnabbt sto. Säker seger från rygg ledaren senast med en del sparat i mål. Sitter bra till direkt här. Tar Erik ledningen släpper han säkert och väljer rygg ledaren. Värt att tänka på är att Hawaii Brodda endast gjort 2 starter utanför Solvalla. Alltid ett litet frågetecken hur ett ungt och orutinerat sto klarar ny miljö.









11 TamTam – Är en häst jag fastnat för i lopparkivet. Ger ett klart positivt intryck och bör hävda sig bra i denna låga klass. Fick jag välja att strecka en enda av hästarna på bakspår så väljer jag denna häst.

Dödens tidigt senast. Knäckte en dålig ledare i sista sväng. Vann sen säkert med en hel del sparat.

Ute mot tuffare hästar (Wellino Boko, Magic Space m fl) på Kalmar 2 November. Hängde inte riktigt på Magic Space över upploppet men ändå fullt godkänd. Galopperade mitt på upploppet men var knappast helt slut i det läget.

Plockade enkelt ned Joakim Lövgrens Lightning Flight (Trea i Klass III finalen Solvalla 26 December) via open stretch på Åby 2 Oktober.






12 Tranemo Raketen – Har helt klart kapacitet att vinna detta och klättra en bit i klasserna. Finns dock en del frågetecken här. Att runda ett helt fält är alltid tufft på V75. Kanske lite väl långt tävlingsuppehåll för att räcka här.

Har egentligen inte gjort ett riktigt lopp sen 8 November. Galopperade ju bort sig in i första sväng i sin senaste start på V75 Örebro 1 December.

Mycket fin vid segern 8 November. Gick i tredjespår utan rygg 800 kvar. Gick sen ensam hela vägen och kämpade sig förbi Fairy Dream sista biten utan att se helt tom ut i mål.

Värt att komma ihåg är också att Tranemo Raketen inte är att lita på. Verkar kunna slå på en galopp lite när som helst.






8 Decarone - Inte helt borta här men riskerar givetvis att hamna sist eller åtminstone få trafikproblem. Ser ut att finnas kapacitet i den här hästen men är nog lite för ung än och behöver mer tid på sig.

Ute på V75 Gävle 29 December som rätt hårt betrodd i Klass III försöket där. Hamnade i fjärde utvändigt. Fint framdragen i sista sväng och spurtade bra över upploppet som fyra i mål men chanslös att vinna.






9 Solitary Man – Stark häst som tål att göra grovjobbet. Tänkbar skräll med tempo på loppet.

Ute över 2640 m senast. Fram i dödens från andra utvändigt c.a 1400 m kvar.Höll farten godkänt i mål men chanslös att haka på ledaren över upploppet.

Liknande löpningsscenario över samma distans i starten före. Kopplade grepp på ledaren i sista sväng men var chanslös att svara hästar bakifrån och galopperade på upploppet.

Var ute i ett lopp mot Tranemo Raketen och Dansöör Pellini 20 Juli förra året. Fick då dödens med Tranemo Raketen i rygg och Dansöör Pellini rygg ledaren.Tramemo Raketen galopperade bort sig i sista sväng. Dansöör Pellini fick perfekt resa med lucka in på upploppet. Solitary Man vann till slut loppet från dödens. Imponerande. Dansöör Pellini kunde ingenting den gången trots perfekt resa.



10 Dansöör Pellini – En häst som inte startat särskilt ofta.

5 starter i karriären.7 Juni, 20 Juli, 18 Oktober, 8 November och 20 December.

Ledning runt om senast och vann säkert med en del sparat i mål.

Ledning runt om även 8 November över 2640 m.

Andra utvändigt på Åby 18 Oktober. Attack i tredjespår 600 m kvar. Fram utvändigt ledaren och knäckte ledaren. Kunde dock inte försvara sig sista biten mot en häst bakifrån.



4 He’s A Gangster – Något svårbedömd startsnabbhet. Har endast haft ett vettigt spår bakom bilen en gång och då blev det galopp. Såg ut att kunna öppna skapligt från spår 7 på Jägersro 3 Januari.

Fram i dödens tidigt i sin senaste start över 2140 m på Jägersro 12 Januari. Ned i rygg ledaren innan dom svängde in på upploppet. Kunde inte haka på ledande Lennart över upploppet men ändå en godkänd insats. Något ursäktad.

Starten före det var i stort sett en kopia av hästens senaste start. Dödens tidigt och ned i rygg ledaren i sista kurvan utan att kunna haka på över upploppet.

Spurtade vasst över upploppet till en andraplats på Jägersro 22 December. Hade då ett hopplöst utgångsläge över 1640 m med spår 12.

Fin resa vid enda segern. Andrapar utvändigt sen rygg ledaren och spurtade förbi på upploppet. Känn inte jättehet här.







3 Ciel De Provence – En 6-åring som endast gjort 9 starter i karriären. Kan öppna skapligt men tar inte en längd på Hawaii Brodda.

Tveksam insats senast. Rygg ledaren men var tidigt stum. Ska bli intressant att höra varför.Var något tung bana men knappast så illa så det kan motivera den bleka insatsen.Hade förvisso inte startat sen 25 Oktober.

Vann just 25 Oktober på Åby över 1640 m på 13,8a. En tid som duger långt i Klass III. Dock längre distans nu. Vann den gången via ledning. Släppte sen ledningen och spurtade förbi invändigt via open-stretch. Gick i mål med en del sparat.Har sett några lopp där han sprungit över 2140 m. Tycker inte hästen visar sån inställning att han ska räcka till här. Känns inte het. Har snabbast tiden i fältet något man inte ska glömma bort.





7 Victor Ru – Räcker knappast till här. Hade eventuellt haft en liten skrällchans om några av dom bättre gör bort sig. Från det här spåret blir det för långt fram och kommer vara chanslös mot hästar som sitter bättre till. Ser även lite osäker ut och det kommer bli en mycket långsam start. Tänkbart är dock att Erik Svensson istället för att backa kör framåt direkt. En sån laddning lär dock kosta. Riskerar givetvis även att bli hängande. Alltid svårt att veta hur kuskar tänker. Intervjuer kan ge en fingervisning.

Var spelad till 1,80 i sin senaste start där Hawaii Broline vann.Hade spår 8 och fick inleda i tredjespår i första sväng för att bli släppt till ledningen av Hawaii Broline. Ledde in på upploppet men hade ingen chans att svara smygkörde Hawaii Broline i rygg.

Fick en liknande inledning i starten före med tredjespår i första sväng sen fram och överta ledningen. Dock inget hårt tempo och billigt gäng. Vann sen loppet utan att imponera.







6 Big River Supreme – Har mest startat i billiga gäng på Rättvik och Bollnäs. Hårdare emot här. Känns för enkel för att vinna på V75 och är inte särskilt het här. Verkar inte vara någon snabbstartare och lär hamna en bit bak i fältet.

Dödens hela loppet senast och lyckades med något så ovanligt som dött lopp i mål. Dock billigt gäng och ganska långt tempo. 15,4a 1540 m auto. Något stum sista biten. Godkänd insats men inga plus.

Vann knappt med en nos i starten före efter en skaplig spurt över upploppet. Dock gynnad av att täten öppnade rätt tufft. 17,2a 2140 i mål skrämmer inte heller.

Inga kommentarer: